piątek, 6 września 2013

Dżem malinowy





Najlepszy dżem malinowy. Nie za słodki, w sam raz. Zrobiony z pysznych polskich malin. 


***



Składniki

1kg malin
400g cukru




Wykonanie 

Maliny przebrać, opłukać, odsączyć na durszlaku i przełożyć do miski. Następnie zasypać je cukrem i odstawić na 2 godziny, aż puszczą sok. Po tym czasie, wszystko dokładnie wymieszać, przełożyć do garnka i zagotować.  Zmniejszyć moc palnika i gotować przez minimum 30 minut, co jakiś czas mieszając. Cukier powinien być całkowicie rozpuszczony a owoce rozdrobnione.

Gorący dżem przelać do słoików i bardzo dobrze zakręcić wieczko. Słoiki należy wcześniej wyparzyć – po ich dokładnym umyciu słoiki i zakrętki zalać wrzątkiem, następnie dokładnie wysuszyć.

Smacznego.




Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz