środa, 7 sierpnia 2013

Ratatouille




Ratatouille to wspaniałe połączenie kilku tradycyjnych składników używanych we francuskiej kuchni śródziemnomorskiej: warzyw (pomidor, papryka, bakłażan, cukinia), oliwy z oliwek, cebuli, tymianku i bazylii

Przy przyrządzaniu tego dania, ważne jest, aby wybrać warzywa dobrej jakości, zawsze świeże, nigdy mrożone. Dzięki temu otrzymamy pyszną i zdrową potrawę pełną witamin!

Istotny jest również wybór oliwy z oliwek. To ona nadaje warzywom swój niepowtarzalny smak. Najlepiej jest użyć oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno. Ten proces ekstrakcji pozwala na zachowanie smaku i wartości odżywczych.

Nie wolno zapomnieć o poprawnym potraktowaniu bazylii, która jest rośliną delikatną i bardzo wrażliwą na ciepło. Dlatego też konieczne jest dodanie jej na samym końcu gotowania lub nawet wówczas jak potrwa jest już zdjęta z ognia. W ten sposób bazylia zachowa swój wyrazisty smak. Bazylię można użyć także do dekoracji ratatouille. 

W proponowanym przez nas przepisie zmniejszyliśmy ilość oliwy, tak aby danie było mniej kaloryczne, ale żeby zachowało swój typowy smak. Nasza ratatouille łączy w sobie kluczowe cechy zdrowego odżywiania dr. Cohena. We Francji dr. Cohen znany jest od wielu lat, tak samo zresztą jak jego publikacje dotyczące odżywiania i odchudzania.  Kilka dni temu, 30 lipca, ukazała się również i w Polsce książka jego autorstwa pt.„Paryska dieta”



 ***



Składniki (na 4 osoby) 

250g cukinii
250g bakłażanu
250g czerwonej papryki                       
550g pomidorów
1 duża cebula
świeża bazylia
sól, pieprz
tymianek
1 łyżka oliwy z oliwek




Wykonanie

Wszystkie warzywa umyć.

Paprykę pokroić w paseczki, cukinie i bakłażany w grubą kostkę, a cebulę w półtalarki. 

W dużym garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę  przez około 2 minuty. Następnie dodać paprykę i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie wrzucić cukinie i bakłażany i dusić przez kolejne 30 minut.

W międzyczasie sparzyć pomidory, obrać je ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do garnka z gotującą się ratatouille. Wszystko dobrze zamieszać, dodać sól, pieprz i tymianek i gotować przez 15 minut na małym ogniu. 

Po zdjęciu z ognia, dodać bazylię.

Smacznego.








Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Uwielbiam ratatuj i latem często u mnie gości :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest proste w przygotowaniu, dietetyczne i dobre. My tez czesto je gotujemy.

    OdpowiedzUsuń