piątek, 30 sierpnia 2013

Miodowo-brzoskwiniowa pieczeń indycza





Dzisiejsza propozycja to soczyste plastry indyka, przygotowane bez dodatku tłuszczu, w połączeniu ze zdrowym i pełnym witamin sosem miodowo-brzoskwiniowym.

Mięso indyka jest chude z małą ilością tłuszczu. Zawiera dużo białka, żelaza, magnezu i witamin z grupy B. Jest łatwo przyswajalne i lekkostrawne.

Miód delikatnie nadaje brzoskwiniom słodszy smak. Pomimo tego, że posiada on wiele zalet (jest przeciwutleniaczem, pomaga w zwalczaniu bezsenności, wspomaga przemianę materii…) powinno się go używać z umiarem, albowiem jest to cukier, a jak wiadomo spożywanie zbyt dużej ilości cukru nie jest zdrowe. W naszym przepisie, miodu jest w sam raz, nie za dużo nie za mało.

Brzoskwinie są owocami niskokalorycznymi i posiadają sporo witamin (A, B, B3, B5, C, E), magnezu i potasu. Poza tym wpływają znakomicie na cerę i wspomagają przemianę materii.

Nasz przepis polecamy przede wszystkim tym osobom, które dbają o zdrowie i o linię. Danie łączy w sobie podstawowe cechy zdrowego odżywiania dr. Cohena (dr. Cohen jest specjalistą ds. żywienia we Francji). Pod koniec lipca ukazała się książka jego autorstwa pt.„Paryska dieta". Można w nej znaleźć sporo porad jak zdrowo się odżywiać, by uzyskać zamierzone efekty.


***



Składniki (na 4 osoby) 

800g piersi indyka
10 brzoskwiń
4 łyżki miodu
sól, pieprz



Wykonanie 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. 

Mięso natrzeć solą i pieprzem i obsmażyć z obu stron przez 5 minut na patelni bez dodatku tłuszczu. Następnie posmarować je miodem (1 łyżka miodu), przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec przez 55 minut.

W międzyczasie przygotować sos miodowo-brzoskwiniowy: do garnuszka wlać miód (3 łyżki) i gotować przez 5 minut. Następnie dodać purée z brzoskwiń, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez 5 minut.

Do przyrządzenia purée z brzoskwiń potrzebnych będzie 8 brzoskwiń, które należy umyć, sparzyć, obrać ze skórki i usunąć z nich pestki. Miąższ pokroić na małe kawałki, przełożyć do garnka i gotować na małym ogniu 10 minut. Następnie zmiksować blenderem i purée gotowe.

Pozostałe brzoskwinie umyć, sparzyć, obrać ze skórki i usunąć z nich pestki. Następnie pokroić je na kawałki i podsmażyć na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Tak przygotowane brzoskwinie będa wyśmienitym dodatkiem do pieczeni.

Po upieczeniu indyka pokroić na plastry (grubości ok. 1 cm). Sos połączyć z indykiem lub podać go obok. Tak przygotowaną pieczeń najlepiej jest serwować na ciepło ale na zimno też jest bardzo dobra. 

Smacznego.








Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz