środa, 8 maja 2013

Muffiny czekoladowe




Lekko czekoladowe muffinki. Dla nas jednak trochę za mało słodkie więc następnym razem dodamy więcej cukru.

 ***

Składniki (na 12 muffinek)

250g mąki
60g cukru
20g kakao
15g proszku do pieczenia
150ml mleka
50g masła
2 jajka
100g groszków z czekolady (chocolate chips)



Wykonanie

W rondelku rozpuścić masło na małym ogniu i odstawić do ostudzenia.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.

W naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu wymieszać roztrzepane jajka z mlekiem i masłem. Delikatnie połączyć zawartość obu naczyń a na końcu wmieszać groszki czekoladowe.

Wyłożyć formę na babeczki papilotkami i wypełnić je ciastem do ¾ wysokości. Piec 10-15 minut. Po upieczeniu studzić na kratce.







Print Friendly and PDF

6 komentarzy:

  1. Śliczne i bardzo smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muffinki wyglądają jak pieguski:) Pychota

    OdpowiedzUsuń
  3. mam problem z odmierzeniem 15g proszku.Mam miarki z napisami:TBSP iTSP. Do której mam nasypać proszek?
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Witamy.

    TBSP to odpowiednik tablespoon czyli łyżki stołowej. Jednapłaska łyżka stołowa to około 10g proszku do pieczenia.

    TSP to odpowiednik teaspoon czyli łyżeczki. Jedna płaska łyżeczka to około 3 g proszku do pieczenia.

    Użyj wiec miarki TSP, w której będzie Ci łatwiej odmierzyć 15g proszku do pieczenia.

    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń